FAQ

Vi älskar båtar, hav, segling, sol, vattensport och paddling. Kort sagt, vi älskar allt som har med vatten att göra. Därför har vi vigt våra liv åt att göra vattenlivet säkrare och därmed ännu roligare och skönare. 

 

Allmänna frågor om flytvästar

Hur tvättar jag min produkt från Baltic?

Produkter från Baltic ska handtvätts i ljummet vatten och milt tvättmedel.

Hur länge håller min Baltic flytväst?

Den rekommenderade livslängden på flytvästar från Baltic är tio år. Om du regelbundet kontrollerar din flytväst och tar hand om den kommer den dock att hålla i mer än tio år. Är du osäker, testa flytvästen under kontrollerade former i en miljö där du känner dig säker även utan flytväst. Du kan också höra av dig till oss på Baltic så kan vi hjälpa dig att göra ett utlåtande.

Kan jag ta reda på hur gammal min flytväst är?

Inuti din flytväst finns en lapp med ett modellnummer, de fyra första sifforna i modellnumret indikerar tillverkningsår och månad. Till exempel 2112xxxx visar att din flytväst är tillverkad 2021 i december.

Vad gäller med garanti?

Vi lämnar fem (5) års garanti på våra säkerhetsprodukter med undantag för flytkläder som har en garantitid om två (2) år. Vi lämnar tvåårsgarantin på övrig konfektion/kläder. Garantin gäller enbart material- eller produktionsfel. Garantin omfattar enbart reparation av produkten, eller utbyte till en ny likvärdig produkt. Garantin förutsätter att produkten enbart använts för privat bruk, ej varit utsatt för olyckshändelse samt att normal aktsamhet tillämpats och bruksanvisningen följts. Om det är något annat som avviker från din beställning så kontakta oss på webshop@baltic.se.

Viktangivelsen på flytvästen är för lite/mycket men storleken passar mig bäst, kan jag välja denna flytväst?

Det viktigaste är att flytvästen har en god passform, så stirra dig inte blind på viktangivelsen på flytvästen. Viktangivelsen är mer en storleksindelning än vad som är rekommenderat att väga. Även fast du väger mer än vad viktangivelsen anger, kommer du att flyta med god marginal. Är du fortfarande osäker? Kontakta oss på webshop@baltic.se.

Vad skall jag tänka på när jag väljer flytväst?

Det finns många olika modeller av flytvästar att välja på, börja med att ta reda på vilken modell som passar dig bäst utifrån vad du ska använda flytvästen till. HÄR kan du läsa mer om vilken typ av flytväst som passar till vilken aktivet samt vad du ska tänka på när du väljer flytväst.

För att du enkelt ska hitta bland våra produkter har exempelvis flytväst för barn, vuxna och hundar egna kategorier. 

Allmänna frågor om uppblåsbara flytvästar

Hur ofta ska jag byta utlösare i min uppblåsbara flytväst?

På din befintliga utlösare finns ett bäst före datum, när detta datum är passerat ska du byta denna. En ny utlösare håller i ca 2 år. Genom att göra den årliga servicen av din uppblåsbara flytväst säkerställer du att du alltid har en fräsch utlösare. HÄR hittar du Baltic servicestationer, du kan också skicka din flytväst till oss på Baltic så gör vi en service åt dig.

Hur ofta ska jag byta gaspatron i min uppblåsbara flytväst?

Gaspatronen behöver endast bytas när din flytväst löst ut eller om det finns synliga skador på patronen. Genom att göra den årliga servicen så säkerställer du att gaspatronen är i gott skick. HÄR hittar du Baltic servicestationer, du kan också skicka din flytväst till oss på Baltic så gör vi en service åt dig.

Hur ofta ska jag serva min uppblåsbara flytväst?

Service på uppblåsbara flytvästar ska göras årligen hos en av Baltic certifierad serviceagent.  Underlåtelse att serva produkten kan medföra att garantin inte gäller. Du hittar Baltic service agenter HÄR

Även fast min utlösare har passerat sitt bäst före datum så visar den ändå grönt?

Även fast din utlösare har passerat sitt bäst före datum, kommer den att lösa ut om du hamnar i vatten. Risken ökar dock att din flytväst kommer att lösa ut oväntat i tex kraftigt regn, detta beror på att utlösare med tiden blir ”mättat” på fukt.

Vad betyder SLA som står efter namnet på vissa uppblåsbara räddningsvästar?

SLA betyder att flytvästen är utrustad med sprayhood, nödljus som aktiveras manuellt eller vid nedsänkning i vatten och har fäste för AIS-sändare (Automatic Identification System, tillgängligt tillbehör ingår ej).

Min uppblåsbara räddningsväst saknar retainer, vad ska jag göra?

Saknar din uppblåsbara flytväst reatiner ska du lämna in den till någon av vår certifierade service agnenter – HÄR hittar du din närmaste. Du kan också skicka flytvästen till oss på Baltic. Kontakta info@baltic.se för att få en fraktsedel.

Vad är Caspule UML och Cartridge United Moulders?

Caspule UML och Cartridge United Moulders är två olika varianter av utlösare till uppblåsbara flytvästar. Det är utlösaren som gör att din flytväst automatiskt blåser upp sig när den kommer i kontakt med vatten. När utlösaren kommer i kontakt med vatten slår en pigg från utlösaren sönder perforeringen som är på gaspatronen och lungan på den uppblåsbara flytvästen fylls med ofarlig, livsmedelsklassad koldioxid.

Vilken utlösare passar till min flytväst?

Inuti flytvästen på lungan finns information tryckt om vilken utlösare som passar till din flytväst. Det finns tre olika varianter av utlösare, Hammar, Caspule UML och Cartridge United Moulders. Du kan lätt få fram rätt utlösare till din flytväst genom att söka på modellnumret som du hittar tryckt på lungan i sökfunktionen på vår hemsida. 

Vilken gaspatron passar till min flytväst?

Inuti flytvästen på lungan finns information tryckt om vilken gaspatron som passar till din flytväst. Du kan lätt få fram rätt gaspatron till din flytväst genom att söka på modellnumret som du hittar tryckt på lungan i sökfunktionen på vår hemsida. Det finns många olika storlekar på patroner och det är viktigt att rätt gaspatron sitter i din flytväst. Vi på Baltic säljer allt från 10gram gaspatroner till 60gram. Om du har fel gaspatron i kan det leda till att lungan inte fylls ordentligt och där med inte kommer hålla dig flytande eller att den går sönder.

Följ oss gärna på