Publicerad den

ETT SEGLARÄVENTYR MED ERIC OCH BIANCA

En segelbåt som ligger för ankar.

 

Att ge sig ut på en långsegling är en dröm för många, och för Eric och Bianca blev den verklighet. Efter månader av förberedelser kastade de loss och gav sig ut på sitt största äventyr. Vi fick en pratstund med dem om resan, utmaningarna och säkerheten ombord.

Paret träffades för fem år sedan och började tidigt prata om sina livsdrömmar. Eric hade länge drömt om att bo på en segelbåt och segla jorden runt, medan Bianca – som vuxit upp nära havet men saknade seglingserfarenhet – först skrattade åt idén.

Vad var det som fick er att till slut vilja ge er ut på en långsegling?
– Efter några år av stressiga arbetsdagar i centrala Stockholm längtade vi efter ett enklare och friare liv, närmare naturen och våra passioner. Vi började prata på allvar om att förändra våra liv helt och hållet, berättar Eric och Bianca.

“Vi ville leva nära havet, bortom storstadens stress, och började inse att detta var något vi faktiskt kunde göra.”

Våren 2023 köpte de sin första segelbåt. Efter en sommar av renovering och segling längs kusten insåg de att detta var livet de ville ha. Sommaren 2024 kastade de loss från Nynäshamn, med Medelhavet i sikte.

Hur kändes det att lämna land för första gången?
– Det kändes helt overkligt. Vi var nervösa, glada och förväntansfulla. Bara vi två ombord på vårt flytande hem, på väg ut på vårt livs största äventyr – en dröm som gick i uppfyllelse, säger Bianca.

 

    En segelbåt ligger för ankar i medelhavet.

    Säkerhet ombord

    Säkerhet är A och O på havet. Eric och Bianca kollar alltid väderprognoser, undviker onödiga risker och planerar varje etapp noggrant.

    När ni seglade längs Nordsjön och Engelska kanalen, vad var viktigast att tänka på?
    – Tidvatten och strömmar var en stor grej. Vi behövde tajma in- och utsegling i hamnar och vara medvetna om andra faror. Längs norra Spanien och Portugals kust följde vi noga rapporterna om späckhuggarattacker mot segelbåtar och vidtog alla rekommenderade försiktighetsåtgärder, berättar de.

    Hur tänker ni kring flytväst under en långsegling?
    – Det är superviktigt att ha flytvästar som är bekväma och inte begränsar rörelseförmågan. Vi har en regel om att alltid bära säkerhetssele på däck, särskilt om vi är ensamma eller seglar nattetid.

    “Rätt utrustning gör att vi kan slappna av i svåra situationer.”

    Har ni varit med om en situation där säkerhetsutrustning varit avgörande?
    – Vi har aldrig varit i akut fara, men vetskapen om att vi har rätt utrustning gör att vi kan slappna av i svåra situationer. På så sätt har den varit avgörande för oss, säger Eric och Bianca.

     

      En segelbåt ligger för ankar i medelhavet.
      En kille och tjej som sitter på en båt och tar en selfie med hav i bakgrunden.

       

      Förberedelserna inför resan

      Att ge sig ut på en långsegling kräver noggranna förberedelser. Båten måste vara rätt utrustad, kunskap om segling och navigering måste sitta, och den mentala inställningen måste vara på plats. För Eric och Bianca tog det bara ett år från båtköp till avsegling – trots att de saknade seglingserfarenhet.

      Vilka var de största utmaningarna inför avfärd?
      – Det var mycket vi behövde fixa på båten och mycket vi behövde läsa på om. Ibland kändes det överväldigande, och vi ifrågasatte om vi verkligen skulle klara av det. Förberedelserna var mentalt tuffa, berättar de.

      Vad packar man för en långsegling?
      – Eftersom vi bott på båten i ett år innan avsegling hade vi redan det mesta vi behövde ombord. Men det viktigaste är säkerhetsutrustning, första hjälpen, kläder och skor för alla väder, ett vattentätt segelställ, extra mat, vatten och diesel, säger Bianca och Eric.

      Livet till sjöss

      Dagarna ombord är en blandning av lugna seglatser i solnedgången och intensiva timmar i hård sjö.

      Vad har varit den största utmaningen med att leva till sjöss?
      – Att skapa rutiner när dagarna ser olika ut. Det kan också vara tufft att sakna bekvämligheter från land. Highs and lows blir stora – det jobbiga är extremt jobbigt, men när allt klaffar finns det inget bättre. Fördelarna med det fria, naturnära livet överväger alltid, säger de.

       

        En tjej står på en segelbåt och blickar ut över havet.

         

        ATT VÅGA TA STEGET – DERAS BÄSTA RÅD

        För Eric och Bianca har långseglingen varit mer än bara en resa över havet – det har varit en resa i personlig utveckling. Genom utmaningar och oväntade situationer har de lärt sig tålamod, ödmjukhet och vikten av att lita både på sig själva och varandra.

        Vad är ert bästa råd till någon som drömmer om att långsegla?
        – Man känner sig aldrig 100% redo att kasta loss. Man måste bara ta steget. Var öppen för att lära dig längs vägen och kom ihåg att du inte kan förbereda dig för allt, säger Eric och Bianca.

        Vill ni följa Eric och Biancas resa? Följ dem på Instagram här och här, samt på Youtube här.

          Publicerad den

          UPPBLÅSBAR FLYTVÄST

          Två personer med flytvästar står i en båt på havet och kör fram över vattnet.

          HUR FUNGERAR EN UPPBLÅSBAR FLYTVÄST?

          En uppblåsbar flytväst är en pålitlig säkerhetsutrustning – lätt, bekväm och utformad för att hålla dig flytande när du behöver det som mest. Men hur fungerar den egentligen? Här går vi igenom mekanismen bakom uppblåsbara flytvästar, varför regelbunden service är viktig och hur du kan säkerställa att din flytväst alltid är redo.

          SÅ AKTIVERAS EN UPPBLÅSBAR FLYTVÄST

          Till skillnad från traditionella skumflytvästar är uppblåsbara flytvästar kompakta tills de behövs. Aktiveringen sker på två sätt:

          • Automatisk uppblåsning – Västen fylls med luft när den kommer i kontakt med vatten. En vattenlöslig utlösare frigör då koldioxid (CO₂) från en gaspatron, vilket snabbt blåser upp västen.
          • Manuell uppblåsning – Västen kan också aktiveras genom att dra i ett snöre, vilket punkterar gaspatronen och fyller västen med luft.

          När västen är uppblåst ger den tillräcklig flytkraft för att hålla huvudet ovanför vattenytan och ge dig säkerhet i en nödsituation.

          En uppblåsbar flytväst som är uppblåst.
          En man sitter på en segelbåt med en blå uppblåsbar flytväst på sig.

           

          DÄRFÖR ÄR REGELBUNDEN SERVICE VIKTIGT

          En uppblåsbar flytväst är bara säker om den fungerar som den ska. Med tiden kan komponenter som gaspatronen, utlösningsmekanismen och yttertyget slitas ut. För att vara säker på att din flytväst är i gott skick bör du:

          • Serva den årligen för att kontrollera eventuella läckor, slitage och att uppblåsningsmekanismen fungerar.
          • Göra en snabb egenkontroll mellan användningarna – kontrollera gaspatronen, utgångsdatum, utlösaren och att tyget är helt.
          • Förvara flytvästen torrt och skyddat från direkt solljus för att förlänga livslängden

          BEHÖVER DU EN NY FLYTVÄST?

          Om din flytväst är gammal, skadad eller inte längre passar ordentligt kan det vara dags att uppgradera. Upptäck vårt sortiment av uppblåsbara flytvästar för högsta säkerhet och komfort.

           

          Poseidon uppblåsbar flytväst blå.

          POSEIDON AUTO FLYTVÄST

          Flytväst Compact 100 röd

          COMPACT 100 FLYTVÄST

          ATHENA 165N FLYTVÄST

          WINNER FLYTVÄST

          Publicerad den

          RÄDDNINGSVÄST AVSEDD FÖR YRKESSJÖFART ÅTERKALLAS

          RÄDDNINGSVÄST AVSEDD FÖR YRKESSJÖFART ÅTERKALLAS

          Baltics räddningsväst avsedd för yrkessjöfart, Indu Basic M.E.D SOLAS, Baltic 210 M.E.D SOLAS, Baltic 300 M.E.D SOLAS, Legend 165 M.E.D SOLAS och Legend 305 M.E.D SOLAS med och utan säkerhetssele certifierade till SOLAS standarden, återkallas på grund av att placeringen av funktionen Buddy Line kan utgöra en risk.

          Buddy Line är en 1,5m lång lina som används för att flera nödställda i vattnet ska kunna koppla ihop sig till varandra och hålla ihop i en grupp. Vid ett rutintest av Buddy Line har det framkommit att räddningsvästens uppblåsbara luftkammare i ogynnsamma fall kan punkteras på grund av den placering som Buddy Line har idag.

          Baltic har utvecklat ett ersättningskit som enkelt kan appliceras på de aktuella modellerna för att eliminera risken för att punktera luftkammaren samtidigt som funktionen Buddy Line garanteras. Det finns ingen risk att grundfunktionen, det vill säga uppblåsning av räddningsvästen, vid fall i vattnet inte fungerar.

          Vi beklagar det inträffade och den eventuella oro detta kan skapa. För eventuella frågor kring detta kontakta vår kundtjänst på productrecall@baltic.se eller +46050636990

          baltic-indu-basic-med-solas-165-flytvast-orange-1817-1.jpg

          Modellnamn: INDU BASIC M.E.D SOLAS
          Certifieringsnamn märkt på väst: LEGEND 150 M.E.D/SOLAS
          Art nr: 1807 och 1817

          baltic-legend-m.e.d.-solas-165-harness-flytvast-orange-1811-1.jpg

          Modellnamn: LEGEND 165 M.E.D SOLAS
          Certifieringsnamn märkt på väst: LEGEND 150 M.E.D/SOLAS
          Art nr: 1801, 1802, 1803, 1804, 1807

          Modellnamn: LEGEND 165 M.E.D SOLAS SELE
          Certifieringsnamn märkt på väst: LEGEND 150 M.E.D/SOLAS
          Art nr: 1811, 1812, 1813, 1814, 1817

          baltic-legend-m.e.d.-solas-305-harness-orange-2811-1.jpg

          Modellnamn: LEGEND 305 M.E.D SOLAS
          Certifieringsnamn märkt på väst: LEGEND 275 M.E.D/SOLAS
          Art nr: 2801, 2802, 2803, 2804

          Modellnamn: LEGEND 305 M.E.D SOLAS SELE
          Certifieringsnamn märkt på väst: LEGEND 275 M.E.D/SOLAS
          Art nr: 2811, 2812, 2813, 2814

          Publicerad den

          SERVA DIN FLYTVÄST ENKELT

          Kvinna sitter på en båt med en svart Baltic jacka och räddningsvästen Athena från Baltic.

          Så här servar du din flytväst

          Att regelbundet serva din flytväst är avgörande för din säkerhet på vattnet. En flytväst som är i bra skick fungerar som den ska när du verkligen behöver den. Här går vi igenom varför service är viktig, hur du enkelt bokar en service hos oss på Baltic Lifejackets, och vad du kan göra själv för att hålla din flytväst i toppskick mellan serviceintervallerna.

          Varför är service av flytväst så viktigt?

          Flytvästar är livräddande utrustning och behöver regelbunden inspektion och underhåll för att fungera korrekt. Delar som utlösaren, gaspatron och ventiler kan slitas eller skadas över tid, vilket kan påverka funktionaliteten. Genom att serva din flytväst regelbundet säkerställer du att den är i bästa möjliga skick och redo att användas vid behov.

          Hur ofta bör du serva din flytväst?

          För att hålla din flytväst i optimalt skick rekommenderar vi att du servar den en gång per år. En årlig service hjälper till att identifiera slitage eller skador som kan påverka västens funktion och säkerhet.

          Serva din flytväst enkelt hos oss

          På Baltic erbjuder vi en enkel och effektiv service för din flytväst. Vår erfarna personal inspekterar alla viktiga komponenter för att säkerställa att västen fungerar som den ska. Boka service direkt på vår hemsida, och efter servicen får du en rapport om eventuella byten eller åtgärder som har gjorts.

          Håll din flytväst i toppform

          För att skydda din flytväst ytterligare, förvara den på en sval och torr plats, borta från direkt solljus och extrema temperaturer. Undvik fukt för att förebygga mögel och nedbrytning av materialet. Genom att följa dessa råd och boka service online hos oss kan du vara trygg med att din flytväst alltid är i bästa skick.

            Uppblåst räddningsväst som är redo för service.

            Så här kontrollerar du flytvästen själv mellan intervallerna

            Även om en årlig service är viktig, kan du själv utföra några enkla kontroller för att säkerställa att din flytväst är i bra skick mellan serviceintervallerna. Här är fyra steg att följa:

            1. Tvätta av salt, sand och smuts: Efter varje användning, rengör din flytväst noggrant för att ta bort salt, sand och smuts. Detta förhindrar skador på materialet och förlänger livslängden på västen.
            2. Kontrollera indikatorer: Se till att alla indikatorer och funktioner är intakta och fungerar som de ska. Kontrollera att indikatorn visar grönt.
            3. Kolla datumet på utlösaren: Inspektera utlösarens utgångsdatum och byt ut den om det är dags. En gammal eller utgången utlösare kan påverka västens funktion.
            4. Inspektera för slitage: Kontrollera västen noggrant för tecken på slitage, revor eller andra skador. Titta särskilt på remmar och sömmar för att säkerställa att allt är i gott skick.

              Publicerad den

              HUMMERFISKE

              Förbered dig för hummerfisket och lyckas med säsongen

              Klockan 07:00 den första måndagen efter den 20 september markerar starten på den efterlängtade hummerfiskesäsongen. Hamnar runt om i Sverige vaknar till liv, och förberedelserna inför en intensiv dag till havs är i full gång. När solen stiger, förvandlas de lugna vattnen snabbt till ett myller av båtar och bojar på jakt efter de åtråvärda humrarna.

              Håll dig varm med rätt utrustning

              Rätt utrustning är avgörande för att hålla dig varm och säker under kalla morgnar och långa timmar till sjöss.

              Vår Amarok 50N-dräkt är perfekt för kalla dagar på havet, där kylan kan vara en utmaning. Den ger ett pålitligt värmeskydd enligt EN ISO 15027–1-standarden, vilket innebär att du kan vistas i 10-gradigt vatten i upp till två timmar utan att temperaturen sjunker mer än två grader. Med Amarok-dräkten kan du känna dig trygg och bekväm, även när förhållandena är som tuffast.

              Om du däremot söker något mer flexibelt och lätt, erbjuder vår Hamble Softshell-flytjacka både värme och flytkraft på 50N, vilket gör den perfekt för långa dagar på vattnet.

              Maximera ditt hummerfiske

              För att säkerställa en framgångsrik fisketur och maximera din hummerfångst, kan du tänka på följande:

              • Välj rätt utrustning: Använd robusta hummerfällor och starka linor. Regelbundet underhåll säkerställer att din utrustning är i toppskick och förhindrar problem under fisketuren.
              • Tänk på tidpunkten: De bästa tiderna att fiska är tidigt på morgonen eller sent på kvällen när humrarna är mest aktiva och rörelseintensiva.
              • Välj en bra plats: Sök efter stenar och sjögräs där humrar ofta gömmer sig. En bra plats kan vara nyckeln till en riklig fångst.

              En framgångsrik fisketur

              Med rätt utrustning från Baltic är du förberedd för en trygg och bekväm fisketur, oavsett väder och förhållanden. Utforska vårt sortiment av flytkläder och dräkter för en säker och framgångsrik hummerfiskesäsong. Vi önskar dig en lyckad fisketur!

               

                MAXIMAL SÄKERHET

                TOTAL FRIHET

                 

                Legend 305 Flytväst

                2.198 kr

                Pacific 3-L Jacka

                2.598 kr

                Mako Flytväst

                1.798 kr

                Publicerad den

                Ny tf. VD på Baltic Safety Products Aktiebolag (publ)

                Ny tf. VD på Baltic Safety Products Aktiebolag (publ)

                Styrelsen för Baltic Safety Products har glädjen att meddela att Henrik Andreasson har utsetts till ny tillförordnad VD. Henrik har en gedigen erfarenhet inom retail, sortiment och försäljning och har tidigare arbetat med framstående nordiska bolag som Fiskars, AB Nordiska Kompaniet (NK) samt Hemköpskedjan AB. Henrik kommer att fokusera på att skapa strukturer och processer för att verkställa nuvarande strategi och bygga vidare på den starka grund som redan finns.

                Efter fem framgångsrika år som VD för Baltic, kommer Johan Lövqvist att lämna sin position. Johan har under sin tid hos oss bidragit till betydande tillväxt och utveckling, vilket styrelsen är mycket tacksam för. Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Johan för hans hårda arbete, engagemang och ledarskap.

                Vid frågor, vänligen kontakta Sofia Sahlberg, styrelseledamot.

                Vi ser fram emot att fortsätta utveckla bolaget tillsammans med våra anställda, kunder och partners.

                Baltic Safety Products Aktiebolags styrelse

                Sofia Sahlberg

                +46 (0)703 48 46 88

                ssa@jce.se

                 

                  Publicerad den

                  ETT HÅLLBART ÄVENTYR

                  ETT HÅLLBART ÄVENTYR

                  Helgen den 1–2 juni blev en betydelsefull milstolpe för oss på Baltic. Tillsammans med Maria Cerboni och Anneli Pompe arrangerade vi ett oförglömligt 24-timmars äventyr där vi lanserade vår nya produktlinje, Environmental Initiative (E.I.) – ett innovativt sortiment av hållbara flytvästar som sätter en ny standard för både säkerhet och miljöansvar inom livräddningsprodukter.

                  En oförglömlig helg ombord på Gratia

                  Äventyret började för våra deltagare nere vid Nya Varvet i Göteborg. Där låg Gratia, en före detta lyxyacht som numera ägs av Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskolor, och väntade på att få kasta loss. Med sin rika historia och charm blev Gratia den perfekta platsen för att visa upp vår nya produktlinje E.I. i sitt rätta element.

                  Vi hade en fantastisk start på dagen med en introduktion av det nya flytvästsortimentet och en härlig lunch innan det var dags att hissa segel och skapa minnen för livet. Solen stod högt på himlen och vi fick njuta av en spännande eftermiddag med både segling och aktiviteter, såsom SUP, kajakpaddling, fridykning och aquayoga ute på havet. Till kvällen samlades vi alla igen och njöt av en härlig middag i solnedgången där vi delade dagens upplevelser.

                  ”En sak är säker efter detta – jag ska börja hitta på fler äventyr och utmana mig själv mer.” – Izabella Amelie, influencer

                  Efter en natt under stjärnklar himmel för en del av oss, började söndagen på bästa sätt med morgonyoga uppe på däck när solen sakta steg över horisonten och havet låg stilla. Dagen fortsatte i äventyrets tecken med SUP och kajakpaddling innan vi seglade tillbaka mot Göteborg.

                  Mot en grönare framtid

                  Vårt lanseringsevent för Baltic E.I. var inte bara en introduktion av en ny produkt, utan en inspirerande resa som visade vikten av hållbarhet och innovation inom marina säkerhetsprodukter.

                  Vi på Baltic Safety Products har med vårt Environmental Initiative visat att framtiden för livräddningsprodukter kan vara både säker och hållbar. Genom att kombinera avancerad teknik med miljömedvetna materialval har Baltic satt en ny standard som kommer att påverka hela branschen. De återvunna flytvästarna innebär 24% mindre koldioxidutsläpp under tillverkningsprocessen jämfört med traditionella flytvästar som inte är tillverkade i återvunnet material.

                  En av deltagarna, Izabella Amelie, skrev efter helgens äventyr: “Vilket team, vilket gäng och vilka fantastiska 24 timmar jag haft! En sak är säker efter detta – jag ska börja hitta på fler äventyr och utmana mig själv mer. Som förr!”. Att få vara med och inspirera till att uppleva vattnet på ett säkert sätt, är en viktig del i vårt uppdrag. Denna helg ombord på Gratia var en stark påminnelse om att vi tillsammans kan segla mot en grönare och säkrare framtid.

                  Epiq E.I 165 auto sele flytväst

                  1.798 kr

                  Radial E.I Flytväst

                  898 kr

                  Hera E.I flytväst

                  998 kr

                  CLASSIC E.I FLYTVÄST

                  548 kr

                  Publicerad den

                  LEGEND – BÄST I TEST

                  LEGEND 305 – FLYTVÄSTEN ÄR EN TEST VINNARE!

                  Vår uppblåsbara flytväst Legend 305 har blivit utnämnd till bäst i test av prestigefulla magasinet Yacht. Testet bedömdes på funktion, flytläge och komfort.

                  • Smal och lång flytkropp vilket resulterar i snabb vändning och bra flytläge.
                  • Ergonomisk passform som minskar trycket på nacken.
                  • Bra justeringsmöjlighet för bästa passform.

                  Designad för Optimal Prestanda:

                  Vår uppblåsbara flytväst Legend 305 har utformats med seglarens behov i åtanke. Med sin långa flytkropp garanterar den maximalt skydd i vattnet. Du lita på att Legend 305 håller dig flytande och säker i alla lägen med snabb vändning och bra flytläge. Oavsett om du seglar i lugna farvatten eller utmanande förhållanden, ger flytvästen dig den säkerhet du behöver för att njuta av din tid på vattnet.

                  Komfort och Passform:

                  Legend 305 kompromissar inte med komforten. Genom att placera flytvästen längre ut på axlarna och längre bak från nacken, erbjuder den en oslagbar nivå av rörelsefrihet. Det mjuka och följsamma materialet formar sig perfekt efter din kropp.  Ett rejält bält med enkel knäppning som lätt kan justeras för en bästa passform.

                  Flytvästen Legend 305 är utrustad med inspektionsfönster. Med inspektionsfönstret kan du snabbt och enkelt kontrollera att flytvästen är i funktionsdugligt skick innan du ger dig ut på vattnet. Modellen är även utrustad med grenband, visselpipa och reflexer.

                  Flytvästen Legend 305 finns både med och utan sele i flera utföranden och färger samt i SLA utförande.

                   

                    Publicerad den

                    EN GUIDE TILL NEWTON-KLASSER OCH BÄRFÖRMÅGA

                    Köp rätt flytväst:

                    En guide till Newton-klasser och bärförmåga

                    När du överväger att köpa din nästa flytväst är det viktigt att förstå Newton (N) märkningen. Den varierar mellan 50N och 305N, och varje klass erbjuder olika nivåer av bärförmåga. Vad dessa siffror betyder förklaras nedan.

                    EN ISO 12402 Klasser för Alla Flytvästar:

                    • Klass 2: Flytväst, prestandanivå 275N
                    • Klass 3: Flytväst, prestandanivå 150N
                    • Klass 4: Flytväst, prestandanivå 100N
                    • Klass 5: Flytväst, prestandanivå 50N

                    Newton är en metrisk kraftindikator som visar en flytvästs bärförmåga. Högre siffror innebär mer bärförmåga, men det är viktigt att välja rätt klass för din aktivitet.

                    50N – Klass 5 Flythjälpmedel: Dessa är idealiska för vattensporter som jollesegling och kajakpaddling. Rekommenderas för simkunniga personer över 25 kg.

                    100N – Klass 4 Räddningsväst: Räddar liv och vänder användaren till ryggläge. Perfekt för icke-simmare och de som behöver extra stöd med en krage för huvudet.

                    150N – Klass 3 Räddningsväst för kustnära vatten: Perfekt för motorbåtar och segling på skyddade vatten. Finns i uppblåsbara varianter för extra komfort. Denna klass sträcker sig från 150N och kan därmed vara även 165N, 190N, 220N osv

                    275N – Klass 2 Räddningsväst för offshoresegling och vinteraktivitet: Designad för offshoresegling i tuffa förhållanden eller är ute på vintern. Ger stor bärkraft och är perfekt om du bär tunga kläder eller seglar i öppet hav. Denna klass sträcker sig från 275N och kan därmed vara även 290N, 305N osv.

                    Q&A:

                    Fråga: Påverkar min vikt vilken bärförmåga jag behöver?

                    Svar: Nej, det beror på aktiviteten, inte vikten. Välj bärförmåga baserat på din planerade användning.

                    Fråga: Jag har köpt en 165N flytväst, skulle jag ha köpt en 190N?

                    Svar: Inte nödvändigtvis. En högre Newton-klass betyder inte alltid bättre. Större bärförmåga kan göra flytvästen skrymmande.

                    Tumregler:

                    • Ett högre Newton-nummer ger mer bärförmåga men kan vara skrymmande.
                    • N-talet representerar flytkraften enligt ISO 12402.
                    • Den säkraste flytvästen är den du bär.