ATT VÄLJA FLYTVÄST

Vad är det för skillnad
på olika typer av flytvästar?

De produkter man kallar flytvästar kan i själva verket delas in i flera olika kategorier/standarder. Det finns i huvudsak två stora grupper: räddningsvästar och flythjälpmedel. Här följer en beskrivning av vad som skiljer dessa grupper åt.

 

Räddningsvästar:

En räddningsväst räddar liv. Den är konstruerad för att alltid vända användaren till ryggläge och hålla luftvägarna över vattenytan med god marginal, även om användaren tappat medvetandet eller inte kan simma. Räddningsvästar finns med uppblåsbar lunga eller med fast flytmaterial, gemensamt för samtliga är att de i aktiverat läge har merparten av flytkraften på framsidan och en stadig krage som stöttar och håller upp huvudet. En räddningsväst är det självklara valet för personer som inte kan simma.

Räddningsvästar har alltid en bärförmåga på minst 100N. De uppblåsbara modellerna är indelade i olika klasser beroende på under vilka förutsättningar de ska användas. En automatiskt uppblåsbar flytväst blåser upp sig då användaren hamnar i vattnet medan en manuell flytväst måste aktiveras av användaren.

 

Flythjälpmedel (50N):

De flytvästar som har en bärförmåga på 50 Newton, ibland kallade seglarvästar, har ett något enklare utförande än räddningsvästar. En 50N flytväst håller dig flytande med god marginal men saknar krage för stöttning av huvudet. Den har flytkraften jämnare fördelad mellan fram- och baksida och garanterar därför inte att vända en medvetslös person till ryggläge. 50N flytväst rekommenderas därför till simkunniga personer som väger minst 25kg.

Även samtliga produkter i Baltics utbud av flytkläder är testade och godkända enligt 50N-standarden.

 

Vilken typ av flytväst ska jag välja?

En ergonomiskt utformad flytväst är bekväm att bära även under längre perioder. Vi på Baltic lägger stor vikt vid användarvänlighet och passform när vi utvecklar våra produkter, allt för att flytvästen ska bli så enkel och bekväm som möjligt att ha på sig och därmed öka möjligheten att den faktiskt används. Vi har ett brett utbud av modeller så att du alltid kan välja den flytväst som passar dig och din aktivitet bäst.

Eftersom en räddningsväst har mycket flytkraft på framsidan kan den vara svår att simma i. Därför rekommenderar vi en 50N flytväst för aktiviteter såsom jollesegling, paddling och andra vattensporter där det oftare förekommer simning. I denna kategori finns västar med en mängd olika egenskaper anpassade för olika användare och förutsättningar.

Sammanfattningsvis föreslår vi följande:

  • Räddningsväst för segling och motorbåt samt för personer som inte kan simma
  • 50N flytväst för alla vattensporter där du mer regelbundet befinner dig i vattnet

Rätt storlek på flytvästen!

En flytväst ska passa! Den ska sitta stadigt, men bekvämt, och inte glida omkring på kroppen. Detta är faktiskt viktigare än att det står exakt rätt vikt på etiketten. Barn ska aldrig ha flytvästar ”att växa i”.

När du provar flytväst: se till att alla dragkedjor och spännen är ordentligt knäppta och justerade. Se till att flytvästen inte glider upp mot hakan när du har armarna sträckta uppåt (be någon om hjälp att lyfta försiktigt i axlarna på flytvästen). Flytvästen ska sitta stadigt på kroppen och det ska inte finnas luft mellan flytvästen och axlarna.

Tänk på:

  1. Ingen luft mellan flytvästen och axlarna
  2. Stadigt mot kroppen
  3. Stängd dragkedja
  4. Knäppta spännen och justerade band

ISO STANDARD

50 Newton / EN ISO 12402-5

Flytvästar och flytkläder som håller en person flytande med god marginal, lämpliga för skyddade vatten. Kräver simkunnighet eftersom de inte hjälper användaren till ryggläge. För simkunnig person från 25 kg och uppåt.

100 Newton / EN ISO 12402-4

Räddningsvästar i 100N-klassen har flytkraften koncentrerad framtill och har stor krage. Västen hjälper användaren till ryggläge och håller luftvägarna över vattenytan. 100N-flytvästar är lämpliga för både simkunniga och icke simkunniga personer.

150 Newton/ EN ISO 12402-3

Uppblåsbara räddningsvästar som när de är uppblåsta har god vändningsförmåga, hjälper användaren till ryggläge och håller luftvägarna över vattenytan. Lämpliga för öppet vatten och i kombination med sjöställ. Finns med automatisk eller manuell gasuppblåsning.  För personer från 40 kg.

275 Newton/ EN ISO 12402-2

Uppblåsbara räddningsvästar som när de är uppblåsta har god vändningsförmåga, hjälper användaren till ryggläge och håller luftvägarna över vattenytan. Lämpliga för öppet vatten, extrema väderförhållanden och i kombination med skyddskläder och/eller tung utrustning. Finns med automatisk eller manuell gasuppblåsning.  För personer från 40 kg.

Notera! En uppblåsbar räddningsväst erbjuder ingen flytkraft så länge den är  inaktiverad/ouppblåst.