Publicerad den

VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD PÅ OLIKA TYPER AV FLYTVÄSTAR?

VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD PÅ OLIKA TYPER AV FLYTVÄSTAR?

De produkter man i allmänhet kallar flytväst kan i själva verket delas in i flera olika kategorier/standarder. Det finns i huvudsak två stora grupper; räddningsvästar och flytvästar, här följer en beskrivning av vad som skiljer dessa grupper åt.

Räddningsvästar

En räddningsväst räddar liv. Den är konstruerad för att alltid vända användaren till ryggläge och hålla luftvägarna över vattenytan med god marginal, även om användaren tappat medvetandet eller inte kan simma. Räddningsvästar finns med uppblåsbar lunga eller med fast flytmaterial, gemensamt för samtliga är att de i aktiverat läge har merparten av flytkraften på framsidan och en stadig krage som stöttar och håller upp huvudet. En räddningsväst är det självklara valet för personer som inte kan simma.

Räddningsvästar har alltid en bärförmåga på minst 100N. De uppblåsbara modellerna är indelade i olika klasser beroende på under vilka förutsättningar de ska användas.

Flytvästar (50N)

De flytvästar som har en bärförmåga på 50 Newton, ibland kallade seglarvästar, har ett något enklare utförande än räddningsvästar. En flytväst håller dig flytande med god marginal men saknar krage för stöttning av huvudet. Den har flytkraften jämnare fördelad mellan fram- och baksida och garanterar därför inte att vända en medvetslös person till ryggläge. Flytväst rekommenderas därför till simkunniga personer som väger minst 25kg.

Vilken typ av väst ska jag välja?

En ergonomiskt utformad väst är bekväm att bära även under längre perioder. Vi på Baltic lägger stor vikt vid användarvänlighet och passform när vi utvecklar våra produkter, allt för att västen ska bli så enkel och bekväm som möjligt att ha på sig och därmed öka möjligheten att den faktiskt används.

Vi har ett brett utbud av modeller så att du alltid kan välja den väst som passar dig och din aktivitet bäst. Bland uppblåsbara räddningsvästar finns basmodellen Winner och den lilla smidiga Compact, men också västar som Legend och Force som lämpar sig för öppet vatten och tuffare förhållanden. Under 2021 lanserar Baltic också Athena, den första uppblåsbara räddningsvästen designad med focus på passform för kvinnor.

En räddningsväst kan på grund av sin utformning innebära vissa begränsningar, till exempel för en tävlingsbesättning som måste kunna röra sig snabbt och fritt runt båten. För att minska risken att kroka fast i räcken och stag sitter Baltics uppblåsbara västar lägre runt nacken och lite längre ut på axlarna, detta gör västarna mer följsamma och avlastar dessutom nacken från västens tyngd. Styrkan sitter i detaljerna.

Eftersom en räddningsväst har mycket flytkraft på framsidan kan den vara svår att simma i. Därför rekommenderar vi en 50N flytväst för aktiviteter såsom jollesegling, paddling och andra vattensporter där det oftare förekommer simning. I denna kategori finns västar med en mängd olika egenskaper anpassade för olika användare och förutsättningar.

Sammanfattningsvis föreslår vi följande:

  • Räddningsväst för segling och motorbåt samt för personer som inte kan simma
  • Flytväst för alla vattensporter där du mer regelbundet befinner dig i vattnet

Följ oss gärna på