Publicerad den

FÖRSTÅ NEWTON NÄR DET KOMMER TILL FLYTVÄSTAR 

Newton är ett metriskt mått av kraft som används för att indikera hur mycket bärförmåga en flytväst erbjuder. Desto högre siffra, desto mer bärförmåga har en flytväst. Men är alltid mer bärförmåga bäst? Låt oss förklara.

Alla flytvästar måste uppfylla en av nedan EN ISO 12402 klasser:

 

50N – KLASS 5

50N flytvästar klassas som ett flythjälpmedel. De är designade för att användas vid vattensporter, som till exempel jollesegling, kajak, kanot eller SUP, där det finns en hög chans att du finner dig i vattnet under någon tidpunkt. En 50N flytväst håller dig flytande med god marginal men saknar krage för stöttning av huvudet. Den har flytkraften jämnt fördelad mellan fram- och baksida och garanterar därför inte att vända en medvetslös person till ryggläge. 50N flytväst rekommenderas därför till simkunniga personer som väger minst 25kg.

Ett flythjälpmedel 99,9N räknas till 50N standarden.

100N – KLASS 4

100N flytvästar klassas som en räddningsväst. En räddningsväst räddar liv. Den är konstruerad för att alltid vända användaren till ryggläge och hålla luftvägarna över vattenytan med god marginal, även om användaren tappat medvetandet eller inte kan simma. Merparten av flytkraften finns på framsidan och är utrustad med en stadig krage som stöttar och håller upp huvudet. En räddningsväst är det självklara valet för personer som inte kan simma.

En räddningsväst med 149.9N räknas till 100N standarden.

150N – KLASS 3

150N flytvästar klassas även dessa som räddningsvästar. Denna Newton-klass är to-go flytvästen för de som ska ut på skyddade och kustnära vatten. Flytvästar klassade 150N används vanligen av de som åker motorbåt, RIB-båt eller segelbåt. 150N flytvästar är vanligtvis uppblåsbara och finns både med manuell eller automatisk uppblåsning. En uppblåsbar räddningsväst kommer att vända dig till ryggläge och hålla dig flytande med god marginal, även fast du har mycket kläder och segelutrustning på dig.

En räddningsväst med 274.9N räknas till 150N standarden.

275N – KLASS 2

275N flytvästar klassas även dessa som räddningsvästar. Flytvästar inom denna kategori erbjuder en stor bärkraft. Dessa är special flytvästar, huvudsakligen designande för offshoresegling på öppet hav. Om du bär många lager som i slutändan motsvarar tunga kläder och/eller du ska ut på öppna hav i potentiellt tuffa förhållanden, är det här flytvästen du bör ha på dig.

En flytväst med mer än 275N bärförmåga klassas ändå som en 275N räddningsväst.

Q&A

Q: Påverkar min vikt vilken bärförmåga jag behöver?

A: Nej. Bara för att du väger mer som person betyder det inte att du behöver mer bärförmåga. Din flytvästs Newton klass bör baseras på vilken aktivitet du ska använda flytvästen till.

Q: Jag har köpt en 165N flytväst, skulle jag ha köpt en 150N?  

A: Nej, inte nödvändigtvis. Flytvästtillverkare har hamnat i ett Newton krig. Kunder ser en högre Newton klass och tror att det måste vara bättre. Ja, det kommer att erbjuda bra bärförmåga men det behövs inte alltid, och med större bärförmåga behöver du en större lugna (luftficka) och därför kan flytvästen bli skrymmande.

Tumregler

  • Ett större Newton antal kommer alltid att ge dig merbärförmåga, men det kommer med nackdelar, eftersom de större flytvästarna är skrymmande och kan vara mer restriktiva att röra sig i.
  • N-talet representerar flytkraften, det är klassificerat till den nedre delen av ISO 12402. d.v.s. en 165N är fortfarande klassad enligt en 150N.
  • Den säkraste flytvästen är den du bär.

Följ oss gärna på